Fotografija preuzeta s web stranice grada Klanjca

Fotografija preuzeta s web stranice grada Klanjca

Klanjec, mali grad velikih i plemenitih ljudi, bogate povijesti i tradicije, smjestio se podno Cesarske gore uz samu rijeku Sutlu, na granici sa Slovenijom.
Grad Klanjec se u pisanim dokumentima spominje prvi put sredinom 15. stoljeća iako se vjeruje da je puno stariji jer se smatra da je građen za obranu burga Cesargrada čiji pisani tragovi datiraju još iz 14. stoljeća. Ime grada nastalo je zapravo na temelju njegova zemljopisnog položaja – na ulazu u klanac Zelenjak.
Gradić je to brojnih sadržaja i detalja, prekrasne prirode i arhitekture. Kroz povijest Klanjec je imao status trgovišta još u 16. stoljeću, a u 19. stoljeću postaje sjedište podžupanije te kotara.
Najveći obol današnjoj slikovitosti i uređenosti grada dala je plemićka obitelj Erdödy koja je gospodarila ovim krajem puna četiri stoljeća! Dvorac Novi Dvori Cesargradski, iako danas djelomično urušen, jedan je od najznačajnijih dvoraca u Hrvatskom zagorju.
Franjevački samostan s crkvom Navještenja Blažene Djevice Marije iz 17. stoljeća na slikovitom Trgu Antuna Mihanovića, u čijim se kriptama danas mogu razgledati dva restaurirana sarkofaga obitelji Erdödy, nasljeđe je golemog značaja.

Grad Klanjec rodno je mjesto poznatih umjetnika i znanstvenika. Među njima valja istaknuti dr. Ivana Broza i Franju Ivekovića, autore prvog hrvatskog rječnika, zatim Otona Ivekovića, velikog slikara hrvatske povijesti, čuvenog kipara Antuna Augustinčića čije remek- djelo skulptura „Mir“ krasi predvorje zgrade UN-a u New Yorku.
Autor hrvatske himne Antun Mihanović također je proveo značajno vrijeme svog života u ovom gradiću. Brojne udruge njemu u čast nose njegovo ime.

Nedaleko od gradskog trga smještena su pored Gradske knjižnice i čitaonice i Kulturnog centra moderna zdanja posvećena umjetnosti - Galerija Antuna Augustinčića okružena prekrasnim parkom sa skulpturama i Studio Galerije Antuna Augustinčića.

Više informacija o gradu Klanjcu potražite na: http://www.klanjec.hr/


Tekst preuzet sa stranica grada Klanjca i TZ Biser Zagorja, autorica dr. sc. Marina Krpan Smiljanec

Fotografija preuzeta s web stranice grada Klanjca

Fotografija preuzeta s web stranice grada Klanjca