DOBRODOŠLI KUĆI!


Otvaramo kino i sva naša vrata


Došlo je vrijeme da otvorimo sva naša vrata i trodnevnim događanjem pozdravimo obnovljenu dvoranu Kina Martin.

U dvorani i oko nje gledat ćemo filmove, cirkuske i plesne izvedbe, pričati, pjevati, družiti se i smijati, a bit će tu i izložba o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Kuće, koncerti, radionice i mini-buvljak.


Ulaz na sva događanja je slobodan, a ukoliko želite osigurati svoje mjesto unaprijed - rezervaciju sa svojim imenom, brojem osoba i nazivom događanja možete poslati na info@kucaklajn.com


PROGRAM
─────

Četvrtak, 16. svibnja 2024.

• 17 do 21 sat - Izložba / 1. kat, Kućna knjižnica

• 19 sati - Svečano otvaranje kina Martin / samo uz pozivnice

• 21 sat - Koncert u parku - Vrijeme Vinila


Petak, 17. svibnja 2024.

• 15 do 21 sat - Izložba / 1. kat, Kućna knjižnica

• 17 sati - Orkestra Pocoloca - Teatar Poco Loco / Kino Martin

• 19 sati - Film - Martin u oblacima, r. Branko Bauer, 1961., 111’ / Kino Martin

• 19 sati - Filmska Martineja za djecu / 1. kat, Učionica

• 21 sat - Koncert u parku - Zagorje Brass QuintetSubota, 18. svibnja 2024.

• 10 sati - Predstava za djecu - Priča o vodi (Marko Makovičić)
/ Predstava je namijenjena djeci od 1,5 do 5 godina
/ 1. kat, Učionica

• 10 do 21 sat - Izložba / 1. kat, Kućna knjižnica

• 11 do 21 sat - Filmovi za djecu, buvljak, prigodna prodaja, oslikavanje za djecu, radionice za djecu i mnogo drugih iznenađenja.. / Svi prostori

• 13 sati - Cirkus u parku - MismoNismo - izvedba

• 15 sati - Cirkus u parku - MismoNismo - radionica

• 18 sati - Predstava u garaži - Škvadra - Preživjeli

• 21 sat - Koncert u parku - Antun IDEM / u sklopu Rock&Off turneje


Sva naša vrata su otvorena, dobrodošli Kući!Obnova dvorane u Kući Klajn sufinancirana je donacijama privatnih građana, tvrtki, organizacija i jedinica lokalne samouprave iz Klanjca, Hrvatske i svijeta. Bez pomoći njih, naših prijatelja, obitelji, sugrađana i suradnika ovo ne bi bilo moguće.
Na tome im beskrajno hvala!


Rad Udruge Kućni kolektiv sufinanciran je sredstvima Zaklade Kultura nova, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, Grada Klanjca i Kreativne Europe.


Pozivamo vas i da ostatak svibnja provedete u Klanjcu i pridružite nam se u mjesecu kojim obilježavamo Dane Grada uz program "Klanječki dani - opet smo vani"
Sve detalje pronađite na https://www.klanjec.hr/dani-grada-klanjca-5/

MALA BANDAPIERRE SALVADORI, 2022., FRANCUSKA


UTORAK 23. 4.  • 18h • trajanje 106'

film prikazujemo s hrvatskim titlovima

ULAZ SLOBODAN 
organiziramo u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom "Antun Mihanović" Klanjec


Malu bandu čini četvero dvanaestogodišnjaka: Cat, Fouad, Antoine i Sami. Vođeni ponosom i izazovom, upuštaju se u ludi projekt sabotiranja tvornice koja već godinama zagađuje njihovu rijeku. No, u toj tek formiranoj ekipi česta su neslaganja, a neriješene stvari među njima neprestano sputavaju misiju. Kako bi to razriješili, odlučuju uključiti u svoju malu družinu povučenog i odbačenog dječaka Aimea. Uzbuđeni i zaluđeni važnošću svoje misije, petero saveznika naučit će kako preživjeti i boriti se zajedno u ovoj komičnoj i neizvjesnoj pustolovini koja će posve obuzeti njih, ali i gledatelje.

 
Režija Pierre Salvadori

Scenarij Pierre Salvadori, Benoît Graffin

Glumci Paul Belhoste, Mathys Clodion-Gines, Aymé Medeville
Direktor fotografije Julien Poupard

Montaža Isabelle Devinck

Produkcija Tovo Films, Les Films Pelléas, France 2 Cinéma, Gaumont


Distribucija MCF
Trailer filma 

OSCARI U KLANJCU: ZONA INTERESAJONATHAN GLAZER, 2023., SAD, UK, POLJSKA


PETAK 15. 3.  • 19h • trajanje 105'
uzrast: 15+Zapovjednik Auschwitza Rudolf Höss (Christian Friedel) te njegova supruga Hedwig (Sandra Hüller) žele stvoriti život iz snova za svoju obitelj u kući i prekrasnom vrtu smještenima tik pored koncentracijskog logora.


Zona interesa jedan je od filmova koji su obilježili 2023. godinu, a osvojio je Grand Prix i nagradu kritike FIPRESCI na Filmskom festivalu u Cannesu te se našao i na gotovo svim popisima najboljih filmova prošle godine. Inspiriran istoimenim romanom Martina Amisa, film Jonathana Glazera predstavlja jedan od najoriginalnijih suvremenih filmova na temu holokausta, ali i moćnu metaforu svega onoga što nam se događa 's druge strane plota', na što namjerno odbijamo obratiti pozornost.


Zona interesa je od pet nominacija osvojila dva Oscara: onaj za najbolji strani film i najbolji zvuk.

Režija Jonathan Glazer

Scenarij Martin Amis, Jonathan Glazer

Glumci Sandra Hüller, Christian Friedel, Freya Kreutzkam

Direktor fotografije Lukasz Zal
Montaža Paul Watts
Produkcija Film4, Access, Polish Film Institute, JW Films, Extreme Emotions
Distribucija MCF
Trailer filma 

LASSIE 2: NOVA AVANTURAHANNO OLDERDISSEN, 2022., NJEMAČKA


NEDJELJA 17. 3.  • 18h • trajanje 91'

SINKRONIZIRANO


Poznati filmski pas ovoga će puta biti u akciji spašavanja sa svojim najboljim prijateljem Florianom i njihovim novim prijateljima Henrijem, Cleom i malom Pippom, pasmine jack russell terijer. Ovoga puta detektivske vještine škotskog ovčara bit će posebno dobrodošle u rješavanju misterioznog nestanka nekoliko pasa s rodovnikom.

Tijekom ljetnih praznika, Flo se odbija rastati od svoje voljene Lassie i umjesto da s roditeljima ode na odmor na Kanarske otoke, praznike provodi u Južnom Tirolu na farmi kod svoje tete Cosime. Kad djeca saznaju da psi počinju nestajati u selu, jako su uznemirena i strahuju za sigurnost Lassie i Pippe. Ali ubrzo netko provali u tetinu kuću i ukrade psa Pippa. Prijatelji će ići s Lassie pronaći lopove i spasiti Pippu...

Najslavniji od svih ovčara nakon tri godine vraća se na velika platna - s novom uzbudljivom obiteljskom avanturom i nezaboravnim iskustvom za velike i male ljubitelje pasa! Srdačna priča o neraskidivom prijateljstvu između dječaka i njegovog psa škotskog ovčara nastavak je filma Lassie (2020.), temeljenog na poznatom izvornom romanu engleskog pisca i scenarista Erica Knighta.

Režija Hanno Olderdissen


Glasovi JAN KOVAČIĆ, ANA ĆAPALIJA, DUNJA FAJDIĆ, DORA JAKOBOVIĆ, RUBEN CAROVIĆ, GORAN MALUS, MIRTA ZEČEVIĆ, MAGIC LEON, DANIEL DIZDAR


Distribucija Editus
Trailer filma 

NA SELUDK WELCHMAN, HUGH WELCHMAN, 2023., POLJSKA, RUSIJA, LITVA


PETAK 22. 3.  • 19h • trajanje 114'
uzrast: 15+Film Na selu priča je o Jagni, mladoj djevojci odlučnoj u namjeri da sama istka svoj životni put bez obzira na okolnosti i ograničenosti u kojima živi u 19. stoljeću na poljskom selu – mjestu uzavrelih tračeva i dugogodišnjih zavada koje na okupu, bez obzira bili bogati ili siromašni, drži ponos na vlastito zemljište, pridržavanje šarolikim tradicijama te duboko ukorijenjen patrijarhalni sustav.

Kad se mlada Jagna nađe uhvaćena između sukobljenih strasti bogatog zemljoposjednika, njegovog najstarijeg sina i drugih muškaraca njihova društva, njezino opiranje svakome od njih izazvat će tragične posljedice za zajednicu kojoj svi pripadaju…

Autori nagrađivanog animiranog filma S ljubavlju, Vincent (2017) na veliko se platno vraćaju još jednom vrhunski animiranim djelom, kojim su pomaknuli granice medija.
Na selu je najprije je snimljen sa stvarnim glumacima ispred zelenih ekrana da bi nakon toga više od stotinu profesionalnih slikara iz četiri europske zemlje – Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije – svaku scenu oslikalo koristeći se metodom ulja na platnu. U konačnici naslikano je preko 56 tisuća slika koje su ukomponirane u maestralno animirano kinematografsko ostvarenje. Inače riječ je o adaptaciji romana Seljaci poljskog pisca Władysława Reymonta, koji je za njega osvojio Nobelovu nagradu za književnost.
Režija DK Welchman, Hugh Welchman

Scenarij DK Welchman, Hugh Welchman, Wladyslaw Stanislaw Reymont

Glumci Kamila Urzedowska, Robert Gulaczyk, Miroslaw Baka


Distribucija MCF
Trailer filma 

OKUS LJUBAVITRAN ANH HUNG, 2023., FRANCUSKA


UTORAK 26. 3.  • 19h • trajanje 134'


Godina je 1885., a Eugenie je kuharica bez premca koja posljednjih dvadeset godina radi za slavnog gurmana Dodina. Njihova strast prema gastronomiji te obostrano divljenje koje osjećaju jedno prema drugom preraslo je u romansu. Njihova uigranost u kuhinji toliko je uspješna da je svako sljedeće jelo koje Eugenie priprema ukusnije je i originalnije od prethodnog što izaziva zbunjenost čak i kod svjetski najpoznatijih kuhara. No, Eugenie iznimno cijeni svoju slobodu i nikada se zapravo nije željela udati za Dodina. I upravo će zbog toga Dodin odlučiti napraviti nešto što nikada prije nije: on će početi kuhati za nju.


Šarmantna povijesno-kulinarska romansa Okus ljubavi svjetsku je premijeru imala u natjecateljskom programu Filmskog festivala u Cannesu, gdje je redatelju Tranu Anh Hungu donijela nagradu za najbolju režiju, a bio je i francuski kandidat za Oscara u kategoriji stranog filma. Kritika nije štedjela na kulinarskim metaforama opisujući Hungov film kao izuzetnu ljubavnu priču u sedam slijedova kao hranu za dušu, podešenu da ugodi i najprofinjenijim nepcima. 
Režija Trần Anh Hùng

Scenarij Trần Anh Hùng

Glumci Juliette Binoche, Benoît Magimel, Emmanuel Salinger, Patrick d'Assumçao, Galatea Bellugi
Direktor fotografije Jonathan Ricquebourg

Montaža Mario BattistelDistribucija MCF
Trailer filma 

MALA BANDAPIERRE SALVADORI, 2022., FRANCUSKA


PETAK 29. 3.  • 18h • trajanje 106'

film prikazujemo s hrvatskim titlovima


Malu bandu čini četvero dvanaestogodišnjaka: Cat, Fouad, Antoine i Sami. Vođeni ponosom i izazovom, upuštaju se u ludi projekt sabotiranja tvornice koja već godinama zagađuje njihovu rijeku. No, u toj tek formiranoj ekipi česta su neslaganja, a neriješene stvari među njima neprestano sputavaju misiju. Kako bi to razriješili, odlučuju uključiti u svoju malu družinu povučenog i odbačenog dječaka Aimea. Uzbuđeni i zaluđeni važnošću svoje misije, petero saveznika naučit će kako preživjeti i boriti se zajedno u ovoj komičnoj i neizvjesnoj pustolovini koja će posve obuzeti njih, ali i gledatelje.

 
Režija Pierre Salvadori

Scenarij Pierre Salvadori, Benoît Graffin

Glumci Paul Belhoste, Mathys Clodion-Gines, Aymé Medeville
Direktor fotografije Julien Poupard

Montaža Isabelle Devinck

Produkcija Tovo Films, Les Films Pelléas, France 2 Cinéma, Gaumont


Distribucija MCF
Trailer filma 

MARTINEJA: MOJ PRVI ODLAZAK U KINO

NEDJELJA 11.2. • 11h • trajanje 43' • uzrast 3+Program kratkih igranih i animiranih filmova namijenjen je djeci predškolske dobi koja se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu. Uz zajedničko gledanje i uživanje u čaroliji filmske projekcije, mališani će sudjelovati i u izrađivanju filmskih diplomica koje će ih podsjećati na njihovo prvo filmsko iskustvo!
Uz prigušena svjetla kako bi im bilo ugodnije, djeca su slobodna istraživati kino dvoranu i s roditeljima podijeliti uzbuđenje i doživljaj prvog odlaska u prostor koji će im cijeloga života biti sigurno mjesto za istraživanje i susret s umjetnošću.
Program je organiziran u suradnji s KinoKino festivalom i Zagreb film festivalom.


Filmovi u programu:

ČUDESNI MALI CRV (3′)
Verniju je dojadilo biti crv. Radije bi bio leptir. Kada se ne uspije čudesno transformirati u gusjenicu, uzet će stvari u svoje ruke.


TATA JE VELIK, JA SAM MALA ( 3′)
Kratka i nježna priča o djevojčici koja ispraća oca pomorca na daleki put. Njezina dječja mašta uljepšat će dugo čekanje.


T-REX (4′)
Nažalost, T-Rex vrlo loše igra košarku.


SUNCE (6′)
Maleni dječak živi na planetu do kojeg ne dopire Sunčeva svjetlost. Ne gubeći nadu, dječak i njegov vjerni psić odlaze na putovanje u potragu za Suncem. Naime, u knjizi bajki piše da se Sunce nalazi na vrhu velike planine. No tamo će ih dočekati neugodno iznenađenje.


JA SAM OBLUTAK (7′)
Mala vidra Bubble živi s tri kamena obrasla mahovinom, koje smatra svojom obitelji. Ona vjeruje da su to prave vidre, no kada otkrije njihovu stvarnu prirodu, morat će priznati da je usamljena.


PLAVI MEDO (10′)
Priča o dječaku i poklonjenom plišanom medi kojeg nije smio raspakirati.


MIGRANTI (8′)
Dva polarna medvjeda prisiljena su otići u egzil zbog globalnog zatopljenja. Putem će susresti smeđe medvjede s kojima će pokušati kohabitirati.
OSCARI U KLANJCU: PROŠLI ŽIVOTICELINE SONG, 2023.


SRIJEDA 14.2.  • 19h • trajanje 105'Dvanaest godina nakon što je Nora s obitelji iz Južne Koreje otputovala u SAD, na Facebook joj se javlja dječak u kojeg je bila zaljubljena kao djevojčica. Tako počinje zaplet Prošlih života, debitantskog ostvarenja redateljice Celine Song i jednog od najhvaljenijih filmova prošle godine. Radi se o dojmljivoj i kompleksnoj ljubavnoj drami, u kojoj se pitanja ljubavi i identiteta razmatra iz perspektive migracija i sudara različitih kultura.
Majstorski režirana, napisana i odglumljena, ova moderna ljubavna priča za Oscara se natječe u kategorijama najboljeg filma i originalnog scenarija

Režija Celine Song

Scenarij Celine Song
Glumci Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Seung Ah Moon, Seung Min Yim, Ji Hye Yoon, Won Young Choi, Min Young Ahn, Yeon Woo Seo
Direktor fotografije Shabier Kirchner
Montaža Keith Fraase
Producent David Hinojosa, Christine Vachon, Pamela Koffler, Khan Kwon, Yale Chasin
Produkcija CJ ENM, Killer Films
Distribucija MCF
Trailer filma 

FERIJE U KINU: INFLUENCERICA 
MAGNUS VON HORN, 2020.


UTORAK 20.2. • 18h • trajanje 105' • UZRAST 12+


Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film prati tri dana u životufitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantneonlinekulture. Energetična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala.

Režija Magnus von Horn

Scenarij Magnus von Horn

Glumci Magdalena Koleśnik, Julian Świeżewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski

Direktor fotografije Michał Dymek

Montaža Agnieszka Glińska

Producent Mariusz Włodarski

Produkcija Lava Films, Zentropa Sweden, Film i Väst, CANAL +, EC1 Łodź – City of Culture, Opus Film, DI FactoryTrailer filma

FERIJE U KINU: ŠKOLA ČAROBNIH ŽIVOTINJA 2 / sinkronizirano
SVEN UNTERWALDT, 2022.


SRIJEDA 21.2. • 18h • trajanje 103' • UZRAST 5+


Ida i Benni pohađaju školu Winterstein, koja nije obično mjesto, i moraju se udružiti sa svojim čarobnim životinjskim prijateljima kako bi riješili zagonetku tajanstvenih rupa koje se pojavljuju na školskom imanju.

Kazališne probe za veliku obljetnicu škole: Za redateljicu Idu dodjela uloga postaje tour de force jer vođa bande Helene preuzima glavnu ulogu za sebe, iako je sramežljiva Anna-Lena je skriveni talent – ​​kojeg ona skriva kako bi izbjegla rizik svojeg prijateljstva s Helene. Njezina čarobna životinja Caspar pomaže joj s trikom i sada se Anna-Lena mora natjecati protiv svoje prijateljice. Štoviše, Ida se također bori s Helene zbog Joa – Joina čarobna životinja, drski pingvin Juri, stvara još veći kaos. Kad se predstava uskoro otkaže jer se u školskom dvorištu pojave čudne rupe, čarobna zajednica mora ostati zajedno.

Originalni naslov Die Schule der magischen Tiere 2

Glasove daju RINA RADMILOV, MARTA SIMIKIĆ, LORA SIMIKIĆ, JAN KOVAČIĆ, GORAN MALUS, NOA ZELENKO, MAGIC LEON, DRAŽEN BRATULIĆ, LANA BLAĆE

Distribucija Editus d.o.o.

Trailer filma

MARTINEJA • FERIJE U KINU: ANIMIRANI FILMOVI I RADIONICA HRVATSKOG ZNAKOVNOG JEZIKA
IZBOR KRATKIH ANIMIRANIH FILMOVA


ČETVRTAK 22.2. • 11h • trajanje 60 • UZRAST 6+


U suradnji s Film svima!, super ekipom koja se bavi promocijom inkluzivnih kulturnih praksi organiziramo projekciju i radionicu. O čemu se radi? Prikazat ćemo tri animirana filma te ćemo uz stručno vodstvo Maje Ogrizović naučiti osnove hrvatskog znakovnog jezika. 
Jako zabavno i poučno - koristeći znakovni jezik možete se sporazumjeti s gluhim i nagluhim osobama.

Filmovi na programu: 
Pisma na kraju šume, Jelena Oroz, 2020., 13' 
Tonka će sutra,
 Morana Dolenc, 2021, 6'
Ježeva kuća,
Eva Cvijanović, 2017, 10'

OSAM PLANINA
FELIX VAN GROENINGEN, 2022.


SUBOTA 24.2. • 19h • trajanje 147' 


Snimljen prema glasovitom istoimenom bestseleru koji je u Hrvatskoj izdala Fraktura,Osam planinapriča je o prijateljstvu. O djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući. Pietro je dječak iz grada, Bruno je posljednje dijete zaboravljenog planinskog sela. Tijekom godina Bruno ostaje vjeran svojoj planini, dok je Pietro taj koji konstantno dolazi i odlazi. Njihovi ih susreti upoznaju s ljubavima i gubitcima, konstantno ih podsjećaju na njihovo podrijetlo, razotkrivaju njihove sudbine sve dok obojica ne otkriju što to znači biti doživotni prijatelj.


Režija Felix Van Groeningen

Scenarij Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen (prema romanu Paola Cognettija)

Glumci

Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, Elisabetta Mazzullo,
Surakshya Panta

Direktor fotografije Ruben Impens

Montaža Nico LeunenTrailer filma


OSCARI U KLANJCU: ANATOMIJA PADA
JUSTINE TRIET, 2023.


UTORAK 27.2. • 19h • trajanje 150' 


Njemačka spisateljica Sandra (Sandra Hüller –Toni Erdmann, ZFF 2017.) živi povučenim životom s mužem Samuelom i sinom Danielom u francuskim Alpama. Kada Samuela jednoga dana pronađu mrtvoga u snijegu ispred kuće, Sandra postaje glavna osumnjičenica. Suđenje koje slijedi postupno će se pretvoriti u javnu autopsiju Sandrina i Samuelova propalog braka. Ovjenčan Zlatnom palmom na ovogodišnjem Cannesu,Anatomija padamračna je i intrigantna sudska drama s elementima psihološkog trilera, koja je nakon Cannesa pomela i francuske kinoblagajne.

Anatomija padaza Oscara je nominirana u pet kategorija: za najbolji film, režiju, originalni scenarij, montažu i Sandru Hüller u glavnoj ulozi.


Režija Justine Triet
Scenarij Justine Triet, Arthur Harari

Glumci Sandra Hüller, Swann Arlaud, Milo Machado Graner, Antoine Reinartz, Samuel Theis, Jehnny Beth, Saadia Bentaïeb, Camille Rutherford, Anne Rotger, Sophie Fillières
Direktor fotografije Simon Beaufils
Montaža Laurent Sénéchal
Producenti Marie-Ange Luciani, David Thion

Produkcija Les Films Pelléas, Les Films de Pierre, France 2 Cinéma, Auvergne-Rhône-Alpes Cinéma
Distribucija MCFTrailer filma

KINO PROGRAM - siječanj 2024.

SAMO KAD SE SMIJEMVANJA JURANIĆ, 2023.


PETAK 12.1. • 19h • trajanje 73'Tina (28) živi u naizgled idiličnom braku u gradu na jadranskoj obali. Ona je domaćica koja brine o šestogodišnjoj kćerkici, dok njen suprug Frane (32) zarađuje za obitelj. Njihov odnos počinje se mijenjati kada Tina izrazi želju da završi fakultet koji je napustila zbog trudnoće. Unatoč prvotnom pristanku i podršci, Frane počinje pokazivati negodovanje koje se na početku svodi na sitne sabotaže. S vremenom, sukobi postaju sve češći, a svađe sve nasilnije.

Režija Vanja Juranić
Scenarij Vanja Juranić, Elma Tataragić

Kamera Danko Vučinović
Montaža Vanja Juranić
Oblikovanje zvuka Ivan Zelić

Glazba Janja Lončar
Kostimografija Lidija Sertić
ScenografijaTajana Čanić Stanković

Uloge Tihana Lazović, Slavko Sobin, Jasna Đuričić, Elodie Paleka, Marina Redžepović, Nadine Mičić, Iva Jerković, Gloria Dubelj, Mirela Brekalo, Maruška Aras, Aneta Grabovac
Producent Damir Terešak
Produkcija Maxima film (HR)

Koproducentica Nikolina Vučetić Zečević

Koprodukcija Biberche productions (RS)


NESTAŠNA ZUBIĆ VILA / sinkronziranoCAROLINE ORIGER, 2022.


SUBOTA 13.1. • 18h • trajanje 85' • UZRAST 5+Violetta, drska i znatiželjna vila, završi zarobljena u ljudskom svijetu. Jedini način da se na vrijeme vrati kući je da se udruži s dvanaestogodišnjom djevojčicom po imenu Maja. Započinje uzbudljiva avantura.
10-godišnja Maja je bijesna jer umjesto života na selu u bakinoj kući, sada mora živjeti u gradu sa svoja dva dosadna polubrata i maminim novim dečkom. Ne može vjerovati svojim očima kada joj se jednog jutra nespretna, smiješna, mala vila vrti oko glave tražeći mliječni zub koji bi trebala vratiti u vilinski svijet. Zove se Violetta i po prvi put u ljudskom svijetu beznadno pada na čokoladu i bilo što slatko, ubrzo zaboravljajući na svoju misiju i nasukavši se u Majinoj kući.

Režija Caroline Origer

Glasovi
Rina Radmilov, Ana Ćapalija, Gorna Malus, Daniel Dizdar, Ruben Carević, Zrinka Kušević, Nikola Dabac Tarek, Lovro Juraga


Distribucija Editus d.o.o.


ZLOČIN JE MOJ
FRANÇOIS OZON, 2023.


PETAK 19.1. • 19h • trajanje 102'U Parizu tijekom tridesetih godina prošlog stoljeća Madeleine, mlada, lijepa, siromašna glumica bez ikakvog talenta biva optužena za ubojstvo slavnog producenta. Uz pomoć svoje najbolje prijateljice Pauline, mlade nezaposlene odvjetnice, Madeleine je oslobođena krivnje zbog toga što se smatra da je zločin počinila u samoobrani. Uskoro započinje njezin novi život, ovaj put slavan I uspješan, sve dok prava istina ne izađe na vidjelo…

Režija François Ozon
Scenarij François Ozon, Philippe Piazzo

Uloge Nadia Tereszkiewicz, Rebecca Marder, Isabelle Huppert, Fabrice LuchiniVALDOVA PRIČA
ROBERTO BUESO, 2022.


SUBOTA 20.1. • 18h • trajanje 109' • UZRAST 10+Godina je 1994., ljeto. Sve su oči uprte u zelene nogometne terene. U jeku grozničave planetarne euforije koja prati Svjetsko nogometno prvenstvo, u internat za djecu bez obitelji smješten u srcu Španjolske stiže jedna posve neobična časna sestra – sestra Marina. Dječaci ju dočekuju uz hrpu nepodopština (“lavovi u zoološkom vrtu”, kako ih Marina naziva); kradu namirnice iz trgovina u susjedstvu, tuku se s lokalnim klincima i izluđuju njihove roditelje. No, usprkos tome i neizvjesnoj budućnosti internata kojem prijeti zatvaranje, Marina ima ideju koja će promijeniti sve: želi osnovati nogometnu momčad. Uz pomoć sestara Angelines i Tatiane te osebujnog domara Rafe, dječacima neće donijeti samo zabavnu razbibrigu, već će stvoriti i obitelj kakvu nikada nisu imali. Uz pregršt humora i šarma, film pripovijeda o zajedništvu, potrebi za domom i novim prilikama na temelju inspirativnih stvarnih događaja iz djetinjstva nekadašnjeg nogometaša Real Madrida, Osasune i Espanyola, Valda Lopesa.

Režija Roberto Bueso
Scenarij Roberto Bueso, Óscar Díaz Cruz
Glumci Carmen Machi, Paula Usero, Anis Doroftei, Pablo Chiapella, Manolo Solo, Nuria González
Direktor fotografije Víctor Entrecanales
Montaža Jaime Colis
Glazba Vicente Ortiz Gimeno
Producent Fernando Bovaira, Guillem Vidal-Folch
Produkcija Misent Producciones, Mod Producciones, The Nun Producciones

INFLUENCERICA
MAGNUS VON HORN, 2020.


PETAK 26.1. • 19h • trajanje 105' 


Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020. i hvaljen od kritike, film prati tri dana u životufitness-influencerice Sylwije, nudeći nam uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantneonlinekulture. Energetična i predana svom poslu, Sylwijina javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija. No u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene blještave fasade. Iako je kao zvijezda društvenih mreža okružena odanim zaposlenicima i stotinama tisuća obožavatelja, Sylwia žudi iskusiti istinsku prisnost. Kada s fanovima podijeli svoje osjećaje usamljenosti, zauzvrat dobije više nego što je očekivala.

Režija Magnus von Horn

Scenarij Magnus von Horn

Glumci Magdalena Koleśnik, Julian Świeżewski, Aleksandra Konieczna, Zbigniew Zamachowski

Direktor fotografije Michał Dymek

Montaža Agnieszka Glińska

Producent Mariusz Włodarski

Produkcija Lava Films, Zentropa Sweden, Film i Väst, CANAL +, EC1 Łodź – City of Culture, Opus Film, DI Factory

OSAM PLANINA
FELIX VAN GROENINGEN, 2022.


NEDJELJA 28.1. • 19h • trajanje 147' 


Snimljen prema glasovitom istoimenom bestseleru koji je u Hrvatskoj izdala Fraktura,Osam planinapriča je o prijateljstvu. O djeci koja postaju muškarci koji pokušavaju ne ići stopama svojih očeva, ali koji se, kroz obrate i životne odluke, uvijek nekako vrate kući. Pietro je dječak iz grada, Bruno je posljednje dijete zaboravljenog planinskog sela. Tijekom godina Bruno ostaje vjeran svojoj planini, dok je Pietro taj koji konstantno dolazi i odlazi. Njihovi ih susreti upoznaju s ljubavima i gubitcima, konstantno ih podsjećaju na njihovo podrijetlo, razotkrivaju njihove sudbine sve dok obojica ne otkriju što to znači biti doživotni prijatelj.


Režija Felix Van Groeningen

Scenarij Charlotte Vandermeersch, Felix van Groeningen (prema romanu Paola Cognettija)

Glumci

Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Filippo Timi, Elena Lietti, Elisabetta Mazzullo,
Surakshya Panta

Direktor fotografije Ruben Impens

Montaža Nico Leunen


KINO MARTIN GOSTUJE U GRADSKOJ KNJIŽNICI


Tijekom prosinca Kino Martin gostuje u Gradskoj knjižnici Antuna Mihanovića u Klanjcu s programom toplih, zabavnih i šarenih domaćih i stranih filmova za odrasle i djecu.


U suradnji s Gradskom knjižnicom i Kulturnim centrom Klanjec, uz potporu HAVC-a, Zaklade Kultura nova, Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, Kuća Klajn prikazuje domaće i strane filmove za odrasle i djecu.

Detaljnije informacije o programu nađite na www.kucaklajn.com i društvenim mrežama.
Ulaznice po cijeni od 4 eura dostupne su na ulazu u dvoranu (1. kat knjižnice) pola sata prije početka projekcije.


SNAJKA: DNEVNIK OČEKIVANJATEA VIDOVIĆ DALIPI, 2023.


PETAK 8.12. • 19h • trajanje 75'Snajka: Dnevnik očekivanjaje participativno-opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, njihovoj kćerki Fridi i pokušaju zajedničkog života, razapetog između pritisaka obitelji i kompromisa na koje su oboje spremni pristati. Mirazi koje su dobili ekonomski su i kulturalno praktički nespojivi pa je pred njima nezahvalan izazov balansiranja vlastite obiteljske prtljage, prikvačene kao ostavština prošlih generacija na putu između Hrvatske i Kosova. Povezani željom da pronađu rješenje za nerealna očekivanja svojih obitelji, Tea i Mirsad upustiti će se u kompleksnu igru prilagodbe što će se u konačnici pokazati utegom u njihovoj vlastitoj intimi. Ovaj izuzetno osoban film razotkriva niz obiteljskih rituala, tradicijskih stereotipa, pa i kulturnog rasizma, u kojima dvoje zaljubljenih pokušavaju pronaći pravu mjeru između zadovoljavanja slike koju o njima imaju njihovi roditelji i potrebe da zadrže svoje autentično ja i žive prema vlastitim vrijednostima. Tea i Mirsad će roditeljima uporno pokušavati biti poslušna djeca, a svojoj kćerkici Fridi slobodoumni mama i tata što se čini kao nemoguć zadatak, svoj ljubavi unatoč.

Režija Tea Vidović Dalipi
Scenarij Tea Vidović Dalipi

Kamera Tea Vidović Dalipi, Dinka Radonić
Montaža Jelena Maksimović
Oblikovanje zvuka Luka Gamulin
Producent Oliver Sertić
Produkcija Restart

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA / Ma vie de CourgetteCLAUDE BARRAS, 2016.


NEDJELJA 10.12.. • 18h • trajanje 66'


Neodoljiva animirana filmska priča o dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Scenarij za film pisala je Celine Sciamma (“Cure”, “Portret djevojke u plamenu”), a režiju potpisuje švicarski animator Claude Barras, koji je s 50 animatora radio na filmu tijekom dvije godine. Njihov trud kritike su nagradile prozvavši film trijumfom stop-animacije.

PROJEKCIJA JE BESPLATNA!

Režija Claude Barras
Scenarij Céline Sciamma, Claude Barras
Glumci Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick
Direktor fotografije David Toutevoix

Montaža Valentin Rotelli

Producenti Max Karli, Pauline Gygax, Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Marc Bonny

Produkcija Rita Productions, Blue Spirit Production, Gebeka Films, KNM

SEDMO NEBOJASNA NANUT, 2023.


PETAK 1.12. • 19h • trajanje 88'Nino Radman je čovjek s previše žena i premalo vremena, hodajući recept za katastrofu.

Pokušavajući priznati ženi da se zaljubio u drugu, traži pomoć „stručnjaka“ čiji ga savjeti vode u još veći kaos. U strahu od žene, Ninova paranoja sve više raste, a on se pretvara u tempiranu bombu. Hoće li trijumfirati ili krahirati, otkriva ova komedija neočekivanih obrata, u kojoj je samo jedna stvar veća od Ninovih problema – njegov tlak.

Režija Jasna Nanut
Scenarij Jasna Nanut, Hrvoje Osvadić

Kamera Tomislav Sutlar
Montaža Tomislav Stojanović
Oblikovanje zvuka Martin Semenčić
Glazba Nenad Kovačić i Mak Murtić

Scenografija Denis Rubinić
Uloge Iva Jerković, Iva Mihalić, Krešimir Mikić, Lukrecija Tudor, Adrian Pezdirc, Janko Rakoš, Zvonimir Jurić, Robert Ugrina, Klara Mučibabić, Urša Neda Rukar Gamulin, Jerko Marčić, Dejan Aćimović, Iva Visković, Nikša Butijer
Producent Hrvoje Osvadić
Produkcija 15 Art / Petnaesta umjetnost

ŠKOLA ČAROBNIH ŽIVOTINJA / sinkronizirano na hrvatski jezikGEORG SCHNITZLER, 2022.


SUBOTA 2.12. • 18h • trajanje 90' Škola čarobnih životinja šarena je vesela akcijska pustolovina prema istoimenoj knjizi nagrađivane dječje autorice Margit Auer o neobičnoj školi u kojoj djeca dobivaju čarobnu životinju za prijatelja. Šarmantna akcijska pustolovina s CGI animiranim životinjama o neobičnoj školi, u kojoj djeca dobivaju čarobnu životinju kao prijatelja, usredotočuje se na novu djevojku Idu, koja od autsajdera postaje popularna učenica zahvaljujući svojoj čarobnoj životinji, lisici Rabbat.

Režija Georg Schnitzler
Scenarij Viola Schmidt, John Chambers
Glasovi

Rina Zoja Radmilov, Noa Zelenko, Nikola Nedić, Marko Ožbolt, Jadranka Krištof


NOVI PROGRAM OD 25. 8. DO 3. 9.

PUNIM PLUĆIMARADISLAV JOVANOV GONZO, 2022.


PETAK 25.8. • 20:30 • trajanje 92'Oleg, Febra, Mišo, Danko, Zorka i Biba u svojoj su mladosti bili nerazdvojni: slobodni, spontani i neopterećeni obvezama odraslog života. Tijekom godina su razdvojili, odselili i izgradili vlastite živote. Deset godina kasnije, stari se prijatelji ponovno okupljaju na Olegovom sprovodu. Unatoč međusobnim zamjeranjima i tajnama iz prošlosti, noć karmina postaje noć zabave i sjećanja na neka bolja vremena.

Režija Radislav Jovanov Gonzo
Scenarij Radislav Jovanov Gonzo
Kamera Stanko Herceg, h.f.s.
Montaža Anita Jovanov
Oblikovanje zvuka Frano Homen
Glazba Coco Mosquito
Kostimografija Tajči Čekada

Scenografija Petra Poslek
Uloge Aleksandra Naumov, Judita Franković Brdar, Rakan Rushaidat, Krešimir Mikić, Hrvoje Barišić, Dražen Pavalić
Producentica Sabina Krešić
Koproducenti Boris T. Matić, Lana Matić
Produkcija Fade In
Koprodukcija Propeler film
Potpora Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska radiotelevizija (HRT)

CVRČAK I MRAVICALUKA RUKAVINA, 2023.


SUBOTA 26.8. • 20:30 • trajanje 82'


U novom viđenju basne ispričane od strane Ezopa i La Fontainea, Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bandom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijeni samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno susretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No kad ju otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć.

Režija Luka Rukavina
Scenarij Luka Rukavina, Rona Žulj
Animacija Siniša Mataić
Kompoziting Dino Krpan
Dizajn Manuel Šumberac, Darko Bakliža, Jadranka Soviček
Kamera Dino Krpan
Montaža Roman Cernjak

Oblikovanje zvuka Vjeran Šalamon
Glazba Vjeran Šalamon
Autor songova Gordan Muratović
Glasovi Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza Strahinić, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đurić, Hrvoje Kečkeš
Producent Dino Krpan
Koproducent Vinko Brešan
Produkcija Diedra
Koprodukcija Zagreb film

MOJE NEOBIČNO LJETO S TESSSTEVEN WOUTERLOOD, 2019.


NEDJELJA 27.8. • 20:30 • trajanje 80'


Kao najmlađe dijete u obitelji, Sama stalno proganja pomisao da bi mogao ostati posve sam. Tijekom ljetnih ferija koje provodi s obitelji počinje trenirati za predstojeću „samoću“. Sve dok na plaži ne upozna neobičnu i nekonvencionalnu Tess koja mu pokazuje da mora uživati u sadašnjosti, a ne brinuti oko onoga što će tek uslijediti. Tess ima veliku tajnu i odlučila je kako joj samo Sam može pomoći ostvariti što je naumila. Zajedno se upuštaju u nezaboravnu ljetnu avanturu punu odvažnih i nesvakidašnjih zgoda.

Režija Steven Wouterlood
Scenarij Anna Woltz, Laura van Dijk
Direktor fotografije Sal Kroonenberg
Montaža Christine Houbiers

Uloge Jennifer Hoffman, Hans Dagelet, Terence Schreurs
Producent Piet-Harm Sterk
Produkcija BIND, Ostlicht Filmproduktion, VPRO TV

LUNANA
PAWO CHOYNING DORJI, 2019.


PETAK 01.09. • 20:30 • trajanje 110'


Ugyen je mladi učitelj koji živi u Butanu no čezne za preseljenjem u Australiju kako bi ostvario svoj san da postane pjevač. Nakon što sazna da posljednju godinu obvezne učiteljske prakse mora odraditi u zabačenom planinskom seluLunana, nevoljko preuzima zadatak i odlazi na novo radno mjesto. Lokalno ga stanovništvo po dolasku toplo dočekuje i pokušava pridobiti kako bi s njima ostao što duže, no nema mnogo vremena jer oštra zima uskoro stiže u ledenjačke dijelove Himalaje… Film smješten u očaravajući planinski Butan topla je priča o prijateljstvu i rušenju predrasuda, nominirana za nagradu Oscar za najbolji međunarodni film.

Režija Pawo Choyning Dorji
Scenarij Pawo Choyning Dorji
Direktor fotografije Sal Kroonenberg
Montaža Christine Houbiers

Uloge Sherab Dorji,Ugyen Norbu Lhendup,Kelden Lhamo Gurung,Pem Zam,Sangay Lham,Chimi Dem


DNEVNIK PAULINE P.
NEVEN HITREC, 2023.


SUBOTA 02.09. • 20:30 • trajanje 95'


Domaći književni klasik za djecuDnevnik Pauline P.Sanje Polakove je godine dobio svoje filmsko ruho, a rezultat je vedra obiteljska komedija s elementima fantastike, nastala u režiji Nevena Hitreca. Paulina P. učenica je 3. c razreda, samouvjerena, emotivna i duhovita. Uživa poziciju najveće frajerice u razredu, no njezinu reputaciju poljuljat će nova učenica, ali i neočekivani problemi u obiteljskom domu. Film na topao i duhovit način progovara o školskim dogodovštinama, prijateljstvu, prvim ljubavima i obiteljskoj dinamici iz perspektive glavne junakinje koja neumoljivo pomiče granice jer je u njezinom svijetu - sve moguće! U novom ruhu, književni klasik iz djetinjstva odrasle će podsjetiti na ono što možda previđaju, a djecu će potaknuti da uživaju u slatkim mukama koje nosi djetinjstvo.

Režija Neven Hitrec
Scenarij Sanja Polak (roman), Dora Delbianco, Ivan Turković-Krnjak
Uloge Katja Matković, Judita Franković Brdar, Igor Kovač
Fotografija Dragan Marković
Montaža Slaven Zečević
Produkcija Jaka produkcija
Distribucija Jučer d.o.o.

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA / Ma vie de CourgetteCLAUDE BARRAS, 2016.


NEDJELJA 03.09.. • 20:30 • trajanje 66'


Neodoljiva animirana filmska priča o dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Scenarij za film pisala je Celine Sciamma (“Cure”, “Portret djevojke u plamenu”), a režiju potpisuje švicarski animator Claude Barras, koji je s 50 animatora radio na filmu tijekom dvije godine. Njihov trud kritike su nagradile prozvavši film trijumfom stop-animacije.

Režija Claude Barras
Scenarij Céline Sciamma, Claude Barras
Glumci Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick
Direktor fotografije David Toutevoix

Montaža Valentin Rotelli

Producenti Max Karli, Pauline Gygax, Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Marc Bonny

Produkcija Rita Productions, Blue Spirit Production, Gebeka Films, KNM

Film svima x Kuća Klajn

Film svima turneja inkluzivnih filmova stiže u Zagorje


Film svima turneja, projekt riječke udruge Filmaktiv koji se provodi kroz dugogodišnji inkluzivni program Film svima u 2023. ide na prvu turneju. U svojoj 8. godini postojanja, Film svima ima priliku prikazati inkluzivne filmove dostupne gluhim i nagluhim te slijepim i slabovidnim osobama diljem Hrvatske. Nakon gostovanja u Puli kroz program Kino Katarina te Međimurju u Kreativno edukativnom centru Murai, Film svima turneja stiže u Zagorje u Kuću Klajn gdje gostuje u Ljetnom kinu Martin projekcijama dvaju inkluzivnih filmova — u petak, 18.8. te subotu, 19.8.2023. u 21 sat.


U petak, 18.8.2023. u 21:00 u Ljetnom kinu Martin bit će prikazana inkluzivna verzija dokumentarnog filma redateljice Eve Kraljević — Lijepo mi je s tobom, znaš prilagođena gluhim i nagluhim osobama. Film, koji je nastao 2015. u produkciji Hulahopa, portretira odnos dviju sestara, autorice Eve i Mije, vesele i otvorene djevojke s Downovim sindrom koja ne mari previše za modu i voli ljude. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos, nadići međusobne razlike i zbližiti se sa sestrom što je rezultiralo toplim i humornim dokumentarnim filmom.

Naučite hrvatski znakovni jezik


Jutarnji sati subote, 19.8.2023. su rezervirani za Film svima svugdje, radionicu inkluzivnih kulturnih praksi i hrvatskog znakovnog jezika pod vodstvom prevoditeljice za hrvatski znakovni jezik, Ivone Križić i kulturologinje, edukatorice i inicijatorice inkluzivnih projekata u kulturi, Maje Ogrizović.
Sudjelovanje je besplatno uz prijave na kucnikolektiv@gmail.com te osobno u Kući Klajn.

Film svima turneja završava u subotu, 19.8.2023. u 21:00 u Ljetnom kinu Martin projekcijom inkluzivnog filma H-8 Nikole Tanhofera iz 1958. koji je po prvi put preveden i prilagođen za gluhe i nagluhe te slijepe i slabovidne osobe 2021. u sklopu Film svima. H-8 proglašen je najboljim hrvatskim filmom svih vremena po izboru domaćih filmskih kritičara i filmologa 2020., a to je ujedno i prvi film koji je u projektu Film svima prilagođen slijepim i slabovidnim osobama. Ovaj fantastični triler prati sudbine putnika autobusa i dramu vozača kamiona – dva vozila koja će se sudariti na autoputu jedne
kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H-8 je dio registarske oznake, odnosno jedina informacija koja se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću.

Projekcije su besplatne uz poziv za donošenje vlastitih dekica, jastučića, ligeštula ili štokrlina u Ljetno kino Martin.
Film svima turneja teži senzibilizaciji za potrebe ranjivih društvenih skupina te poticanja
solidarnosti i inkluzivnosti na široj društvenoj razini.
———————————
Projekt se provodi u okviru programa Clubture-HR programska razmjena i suradnja uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz program Centri znanja.
———————————
Program Ljetnog kina Martin podržavaju Zaklada Kultura nova, HAVC, Krapinsko- zagorska županija i Grad Klanjec.
———————————
Film svima!
Kultura svima!
Kino svima!

PROGRAM OD 4. DO 13. KOLOVOZA

CVRČAK I MRAVICALUKA RUKAVINA, 2023.


PETAK 4.8. • 21:00 • trajanje 82'


U novom viđenju basne ispričane od strane Ezopa i La Fontainea, Ket je cvrčak koji svira gitaru sa svojim bandom, zabavljajući bezbrižne kukce u okolici. Nedaleko živi mravlja princeza Antoneta, u mravinjaku gdje se cijeni samo disciplina i rad, dok je glazba zabranjena. Kad se slučajno susretnu, među njima se rađa bliskost. Shvativši da cvrčci ne mogu preživjeti zimu, Antoneta ih želi spasiti, ali bezuspješno. No kad ju otme pokvareni mrav Anteodor, cvrčci predvođeni Ketom priskaču joj u pomoć.

Režija Luka Rukavina
Scenarij Luka Rukavina, Rona Žulj
Animacija Siniša Mataić
Kompoziting Dino Krpan
Dizajn Manuel Šumberac, Darko Bakliža, Jadranka Soviček
Kamera Dino Krpan
Montaža Roman Cernjak

Oblikovanje zvuka Vjeran Šalamon
Glazba Vjeran Šalamon
Autor songova Gordan Muratović
Glasovi Tara Thaller, Marko Petrić, Filip Vidović, Jadranka Krajina, Katarina Madirazza Strahinić, Dušan Bućan, Mladen Vasary, Luka Petrušić, Domagoj Janković, Ivan Đurić, Hrvoje Kečkeš
Producent Dino Krpan
Koproducent Vinko Brešan
Produkcija Diedra
Koprodukcija Zagreb film

GLASNIJE OD ORUŽJAMIROSLAV SIKAVICA, 2017.


SUBOTA  5.8. • 21:00 • trajanje 86'


Krajem 80-ih i početkom 90-ih domoljubna glazba igrala je veoma važnu političku ulogu u zemljama bivše Jugoslavije. Tenkovi, bombe i automatske puške bili su oružja u Domovinskom ratu. Ipak, najglasnije su bile pjesme. Jedni su u njima opisivali košmar u kojem su se našli, a drugi su potvrđivali svoju političku lojalnost. Nacionalna radiotelevizija intenzivno ih je naručivala, financirala i emitirala. I dvadeset godina nakon završetka rata njegovsoundtrackj oš uvijek izaziva pozornost i budi emocije.

Režija Miroslav Sikavica
Scenarij Miroslav Sikavica
Kamera Hrvoje Franjić
Montaža Miran Miošić
Oblikovanje zvuka Martin Semenčić, Ivan Zelić
Producent Nenad Puhovski
Produkcija Factum

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA / Ma vie de CourgetteCLAUDE BARRAS, 2016.


NEDJELJA 6.8. • 21:00 • trajanje 66'


Neodoljiva animirana filmska priča o dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Scenarij za film pisala je Celine Sciamma (“Cure”, “Portret djevojke u plamenu”), a režiju potpisuje švicarski animator Claude Barras, koji je s 50 animatora radio na filmu tijekom dvije godine. Njihov trud kritike su nagradile prozvavši film trijumfom stop-animacije.

Režija Claude Barras
Scenarij Céline Sciamma, Claude Barras
Glumci Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick
Direktor fotografije David Toutevoix

Montaža Valentin Rotelli

Producenti Max Karli, Pauline Gygax, Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Marc Bonny

Produkcija Rita Productions, Blue Spirit Production, Gebeka Films, KNM

STRICANDRIJA MARDEŠIĆ, DAVID KAPAC, 2022.


PETAK 11.8. • 21:00 • trajanje 104'Jugoslavija, kasne 1980-e. Obitelj dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Okupljena obitelj uživa u Božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vrijeme Božića. Osim svečane purice, nožem se može rezati i napetost.
Film je svjetsku premijeru imao filmskom festivalu u Karlovim Varima, u sklopu natjecateljskog programa Proxima, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga prikazan je na pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatne arene za scenarij i kostimografiju.

Režija Andrija Mardešić, David Kapac

Scenarij Andrija Mardešić, David Kapac

Kamera Miloš Jaćimović

Montaža Tomislav Stojanović

Oblikovanje zvuka Frano Homen
Kostimografija Ana Savić Gecan
Scenografija Ivana Škrabalo
Uloge Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović

Producenti Ivan Kelava, Tomislav Vujić

Koproducent Milan Stojanović

Produkcija Eclectica (HR)

Koprodukcija SENSE Production (RS)

Potpora Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska radiotelevizija (HRT), Filmski centar Srbije (FCS)

MEDENA ZEMLJATAMARA KOTEVSKA, LJUBOMIR STEFANOV, 2019.


SUBOTA 12.8. • 21:00 • trajanje 90'


Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Husseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. Fascinantan film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova nemilosrdna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.


Režija Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Scenarij Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov
Uloge Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam
Fotografija Fejmi Daut, Samir Ljuma

Montaža Atanas Georgiev

Glazba Foltin

Produkcija Apolo Media, Trice Films

VEĆE OD TRAUMEVEDRANA PRIBAČIĆ, 2022.


NEDJELJA 13.8. • 21:00 • trajanje 91'


Dvadeset i pet godina nakon Domovinskog rata, žene koje su preživjele mučenja, silovanja i ubojstva voljenih i dalje su traumatizirane. Film prati grupu polaznica trogodišnjeg terapijskog programa dok dijele svoje životne priče, suočavaju se s traumama prošlosti i tragaju za iscjeljenjem. Uz jednu Srpkinju u grupi, pitanje nacionalnosti još je jedno breme koje će Katica, Ana i Marija morati zbaciti kako bi se okrenule budućnosti i ponovno prigrlile radost življenja.


Režija Vedrana Pribačić
Suredateljica Mirta Puhlovski

Scenarij Vedrana Pribačić, Mirta Puhlovski

Kamera Dario Hacek

Montaža Marta Broz

Oblikovanje zvuka Tihomir Vrbanec

Producentica Mirta Puhlovski
Produkcija Metar60
Koprodukcija Croatian Radiotelevision (HRT)

NOSILA JE RUBAC ČRLENIGORAN DUKIĆ, 2022.


SUBOTA 15.7. • 21:00 • trajanje 86'


Sveznajući Isus Krist, prefrigana kuma Anka i brbljava svinja Beba u romantičnoj komediji s puno pjevanja u pitomom Hrvatskom zagorju ratnih devedesetih.

Od oružja prisutni su tek lovačka puška i plastični pištolj. Sitnim vezom slatko-gorkih zapleta dominiraju drama prve svinjske ljubavi u trenutku zračne uzbune te kvar frizerske haube na pola frizure. Svadba, prošćenje, prpošni napjevi, dezerteri, Majka Božja, sir, vrhnje i happy end su uključeni!


Režija Goran Dukić
Scenarij Sandra Antolić
Kamera Branko Linta
Montaža Ivana Fumić
Oblikovanje zvuka Frano Homen
Glazba Marko First
Kostimografija Morana Starčević
Scenografija Iva Rodić
Uloge Nataša Dorčić, Pjer Branko Meničanin, Ljubo Zečević, Tesa Litvan, Areta Ćurković, Dora Polić Vitez, Ljubomir Kerekeš, Robert Ugrina, Ljupčo Todorovski
Producentica Nina Petrović
Koproducenti Danijel Pek, Kristijan Risteski
Produkcija Švenk (HR)
Koprodukcija Vertigo Visuals (MK), Antitalent (HR)
Hrvatska distribucija Hulahop
Potpora Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska radiotelevizija (HRT), MEDIA, Agencija za film Sjeverne Makedonije

TROKUT TUGE / Triangle of SadnessRUBEN ÖSTLUND, 2022.


NEDJELJA 16.7. • 21:00 • trajanje 142'Modeli Carl i Yaya pozvani su na luksuzno krstarenje u društvu ultrabogataša – ruskog oligarha, britanskih trgovaca oružjem i ekscentričnog kapetana alkoholičara (Woody Harrelson) koji citira Marxa. Isprva sve izgleda savršeno poput Instagrama. No sprema se oluja i luksuznu večeru s kapetanom kvari masovni napad morske bolesti. Dio putnika i posade završava nasukan na pustom otoku. Otkrivši da samo jedno od njih zna kako uloviti ribu, hijerarhija među unesrećenicima najednom se izvrće.Trokut tugerazuzdana je satira o klasnim ulogama i neukusu ekstremnog bogatstva koja je svom redatelju Rubenu Östlundu donijela već drugu Zlatnu palmu u Cannesu.

Režija Ruben Östlund

Scenarij Ruben Östlund

Glumci Harris Dickinson, Charlbi Dean, Woody Harrelson, Vicki Berlin, Henrik Dorsin, Zlatko Burić, Jean-Christophe Folly, Iris Berben, Dolly De Leon, Sunnyi Melles, Amanda Walker, Oliver Ford Davies, Arvin Kananian, Carolina Gynning, Ralph Schicha

Direktor fotografije Fredrik Wenzel

Montaža Ruben Östlund, Mikel Cee Karlsson

Producent Erik Hemmendorff, Philippe Bober

Produkcija Plattform Produktion, Essential Films, Coproduction Office, Sveriges Television, ZDF/Arte, Arte France Cinéma, TRT Sinema

STRICANDRIJA MARDEŠIĆ, DAVID KAPAC, 2022.


PETAK 21.7. • 21:00 • trajanje 104'Jugoslavija, kasne 1980-e. Obitelj dočekuje svog voljenog strica koji se iz Njemačke vraća kući za blagdane. Okupljena obitelj uživa u Božićnom ručku. Radosno druženje iznenada prekida zvonjava pametnog telefona. Ubrzo postaje jasno da nisu 1980-e, a čini se da nije ni vrijeme Božića. Osim svečane purice, nožem se može rezati i napetost.
Film je svjetsku premijeru imao filmskom festivalu u Karlovim Varima, u sklopu natjecateljskog programa Proxima, gdje je nagrađen posebnim priznanjem žirija. Nakon toga prikazan je na pulskom filmskom festivalu gdje je osvojio Zlatne arene za scenarij i kostimografiju.

Režija Andrija Mardešić, David Kapac

Scenarij Andrija Mardešić, David Kapac

Kamera Miloš Jaćimović

Montaža Tomislav Stojanović

Oblikovanje zvuka Frano Homen
Kostimografija Ana Savić Gecan
Scenografija Ivana Škrabalo
Uloge Predrag Miki Manojlović, Ivana Roščić, Goran Bogdan, Roko Sikavica, Kaja Šišmanović

Producenti Ivan Kelava, Tomislav Vujić

Koproducent Milan Stojanović

Produkcija Eclectica (HR)

Koprodukcija SENSE Production (RS)

Potpora Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska radiotelevizija (HRT), Filmski centar Srbije (FCS)

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA / Ma vie de CourgetteCLAUDE BARRAS, 2016.


SUBOTA 22.7. • 21:00 • trajanje 66'


Neodoljiva animirana filmska priča o dječaku Tikvici koji nakon iznenadne smrti majke završi u domu za nezbrinutu djecu gdje ponovno pronalazi ljubav i obitelj. Film je osvojio preko 20 nagrada na festivalima diljem svijeta, dodijeljena mu je i nagrada Europske filmske akademije za najbolji dugometražni animirani film, a bio je nominiran za Oscara i Zlatni globus. Scenarij za film pisala je Celine Sciamma (“Cure”, “Portret djevojke u plamenu”), a režiju potpisuje švicarski animator Claude Barras, koji je s 50 animatora radio na filmu tijekom dvije godine. Njihov trud kritike su nagradile prozvavši film trijumfom stop-animacije.

Režija Claude Barras
Scenarij Céline Sciamma, Claude Barras
Glumci Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick
Direktor fotografije David Toutevoix

Montaža Valentin Rotelli

Producenti Max Karli, Pauline Gygax, Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Marc Bonny

Produkcija Rita Productions, Blue Spirit Production, Gebeka Films, KNM

NEVJEROJATNI MAKSIM / Amazing MauriceTOBY GENKEL, 2022.


SUBOTA 29.7. • 21:00 • trajanje 93'Animirana avantura Nevjerojatni Maksim inspirirana je svijetom legendarnog piscaTerryja Pratchetta koji je kroz 41 knjigu stvorio fantastičan svijet nazvan Discworld. Discworld je ravni planet koji balansira na leđima četiriju slonova koji pak stoje na leđima goleme kornjače plutajući kroz svemir, a u tom nevjerojatnom svijetu živi Maksim i njegova ekipa simpatičnih prevaranata. Maksim je šarmantni ulični mačak koji osmisli prijevaru za zarađivanje novca sprijateljivši se sa skupinom samoukih štakora koji govore i frulašem Keithom. Maksim govori ljudima u gradu da imaju pošast štakora koji teroriziraju građane i uvjeri ih da plate Keithu da ih odvede izvan grada gdje se otkriva da su štakori razumni i pismeni i surađuju s Keithom i Maksimom na identičnoj prevari u više gradova. Ovaj smiješan, satiričan i prvenstveno maštovit svijet ispunjen nevjerojatnim likovima osvojit će svakog gledatelja željnog smijeha i zabave.

Film se prikazuje u sinkroniziranoj verziji na hrvatskom jeziku.

Režija Toby Genkel

Glasovi Goran Malus, Sanja Marin, Lovro Juraga, Darko Janeš, Nikola Nedić, Dora Trogrlić, Emina Pršić Prasnikar, Nikola Dabac, Dražen Bratulić, Ivan Đuričić

Scenarij Toby Genkel, Terry Pratchett, Robert Chandler

Montaža Friedolin Dreesen

Glazba Soheil Bostani, Tom Howe

Produkcija Cantilever Group, Moonshot Films, Narrativia

POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJPREDRAG LIČINA, 2022.


NEDJELJA 30.7. • 21:00 • trajanje 88'Hrvatska, sedam godina nakon bankrota. Mala grupa bogatih još je bogatija, a siromašni su još siromašniji. Dok se bave klasnim razlikama, na svjetskoj razini vodi se još veća borba – voda je postala dragocjenija od nafte! Da bi se domogli vode, moćnici ne prezaju zaratiti, osvojiti, uništiti, pa čak ni ubaciti zombi-virus! Zagrebačkog bonvivana Miću čija je dnevna rutina zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kino-dvorana u kojima prati filmski serijal svoje omiljene glumice Franke Anić zombi-epidemija zateći će potpuno nespremnog, ali će hrabro krenuti u Odiseju praćen svojom filmskom heroinom i probijat će se kroz svijet zombija s jednim jedinim, ali teško ostvarivim ciljem: preživjeti!

Režija Predrag Ličina

Scenarij Predrag Ličina

Kamera Ivan Zadro

Montaža Tomislav Pavlic

Oblikovanje zvuka Julij Zornik

Glazba Jurica Neven Ferina, Pavao Miholjević Kostimografija Selena Orb

Scenografija Jana Piacun

Uloge Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović

Producentica Ankica Jurić Tilić

Koproducent Miroslav Mogorović

Produkcija Kinorama (HR)

Koprodukcija Art & Popcorn (RS)

autorica vizuala Sonja Pavin

autorica vizuala Sonja Pavin

DUGOMETRAŽNI FILMOVI

ZAJEDNO
Lukas Moodysson / igrani / 106' / 2000. / Švedska, Danska, Italija Švedska, 1975. Skupina vrlo različitih pojedinaca živi zajedno u komuni kojoj je na čelu dobroćudni Göran. Njegova sestra Elisabeth treba novo mjesto za boravak sa svojom djecom nakon što je odlučila napustiti muža alkoholičara i nasilnika, i dolazi u komunu. Ona nije ni socijalistica ni feministica niti je privržena zelenom pokretu, ali na kraju zavoli život u zajednici u kojoj svi uče jedni od drugih.

NAGRADE Pula Film Festival 2001. – nagrada u programu europskog filma, Paris Film Festival 2001. – posebna nagrada žirija, Stockholm Film Festival 2000. – nagrada FIPRESCI, European Film Awards 2000. nominacija u kategoriji europskog otkrića
ULOGE Lisa Lindgren (Elisabeth), Michael Nyqvist (Rolf), Emma Samuelsson (Eva), Sam Kessel (Stefan), Gustaf Hammarsten (Göran), Anja Lundqvist (Lena) REŽIJA Lukas Moodysson SCENARIJ Lukas Moodysson FOTOGRAFIJA Ulf Brantås MONTAŽA Fredrik Abrahamsen, Michal Leszczylowski

LJETO KADA SAM NAUČILA LETJETI
Radivoje Raša Andrić / igrani / 88' / 2022. / Srbija, Hrvatska, Bugarska, Slovačka
Pred dvanaestogodišnjom Sofijom je naizgled najdosadnije ljetovanje ikada – ljetovanje s dvije bake. Jedna je njena baka, s kojom dolazi iz Beograda, a druga je bakina sestra s Hvara koju Sofija nikada nije upoznala – obiteljske su se veze pokidale i treba ih obnoviti. Iako Sofiji prijeti ljetovanje bez wirelessa u društvu dvije starice, idiličan jadranski otok, prvi poljubac, pomirenje obitelji, ali i suočavanje s tugom pretvorit će ga u neprocjenjivo i nezaboravno iskustvo.

NAGRADE Filmski festival BUFF, Malmö 2022. – najbolji europski film, Pula Film Festival 2022. - Zlatna arena za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji (Snježana Sinovčić Šiškov), nagrada publike za najbolji film u međunarodnom programu

ULOGE Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto, Ema Kereta Rogić REŽIJA Radivoje Andrić SCENARIJ Ljubica Luković FOTOGRAFIJA Dušan Joksimović MONTAŽA Dejan Urošević GLAZBA Vasil Hadžimanov PRODUCENTI Maja Popović, Milan Stojanović PRODUKCIJA Sense Production

ŽICA
Tiha K. Gudac / dokumentarni / 75' / 2022. / Hrvatska
Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz rijeku Kupu, Hrvatska je postala tampon zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine, pokušavajući stići do Zapadne Europe. Ograda je dovela do smanjenja turističkih aktivnosti i stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sada privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prva, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.

NAGRADE ZagrebDox 2021. – nagrada FIPRESCI, Rab Film Festival 2021. – posebno priznanje žirija, Filmski festival Slobodna Zona 2021. – Human rights nagrada REŽIJA Tiha K. Gudac SCENARIJ Tiha K. Gudac, Igor Bašin, Frederik Nicolai KAMERA Darko Herič, Thomas Szacka-Marier MONTAŽA Thijs Van Nuffel GLAZBA Frédéric Vercheval PRODUCENTI Frederik Nicolai, Ljubo Zdjelarević, Viva Videnović, Karl Emil Rikardsen, Iva Tkalec, Lukas Trimonis PRODUKCIJA Off World, Kinoteka, URGH!, In_Script, Relation04 Media

ZBORNICA
Sonja Tarokić / igrani / 126' / 2021. / Hrvatska
Suočena s restrikcijama školskog sistema te okružena obeshrabrenim učiteljima, nova i entuzijastična osnovnoškolska pedagogica Anamarija ulazi u vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti, nesvjesna da upravo tim putem polako postaje sve sličnija kolegama u zbornici.

NAGRADE Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2021. - posebno priznanje glavnog žirija; posebno priznanje Ekumenskog žirija,.Zagreb Film Festival 2021. – posebno priznanje žirija u međunarodnoj dugometražnoj konkurenciji, Oktavijan za najbolji dugometražni igrani film 2022. Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST 2022. – Najbolji debi, Međunarodni filmski festival u Vilniusu – Kino Pavasaris 2022. – Najbolja glumica u Natjecanju europskih debitanata (Marina Redžepović), Pula Film Festival 2022. – Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Zlatna arena za najbolju glavnu mušku ulogu (Stojan Matavulj), Zlatna arena za najbolju sporednu žensku (Nives Ivanković) Zlatna arena za montažu (Borna Buljević) REŽIJA Sonja Tarokić SCENARIJ Sonja Tarokić KAMERA Danko Vučinović MONTAŽA Borna Buljević OBLIKOVANJE ZVUKA Borna Buljević KOSTIMOGRAFIJA Katarina Pilić SCENOGRAFIJA Tajana Čanić Stanković ULOGE Marina Redžepović, Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz PRODUCENTICA Ankica Jurić Tilić PRODUKCIJA Kinorama 

MOJ ŽIVOT KAO TIKVICA
Claude Barras / animirani / 66' / 2016. / Švicarska, Francuska / dob: 7+, film se prikazuje s hrvatskim titlovima
U ovoj priči ne radi se o povrću. Junak ove animirane pustolovine hrabri je maleni dječak zvan Tikvica. Kada tragičnim spletom događaja izgubi majku, simpatičan policajac Raymond odvodi ga u dom pun djece koja su također ostala bez roditelja. Isprva zastrašen neobičnim, a ponekad i surovim mjestom, s vremenom nauči otvoriti se te ondje pronalazi novu obitelj i iskrenu ljubav.

NAGRADE Animafest 2017. - Nagrada publike, Oscar 2017 - nominacija za najbolji animirani film César 2017 - nagrada za najbolji dugometražni animirani film i najbolji adaptirani scenarij, Zlatni globus 2017 - nominacija za najbolji animirani film, Europske filmske nagrade 2016 - najbolji dugometražni animirani film REŽIJA Claude Barras SCENARIJ Céline Sciamma, Claude Barras ULOGE/GLASOVI Gaspard Schlatter, Sixtine Murat, Paulin Jaccoud, Michel Vuillermoz, Raul Ribera, Estelle Hennard, Elliot Sanchez, Lou Wick KAMERA David Toutevoix MONTAŽA Valentin Rotelli PRODUCENTI Max Karli, Pauline Gygax, Armelle Glorennec, Eric Jacquot, Marc Bonny PRODUKCIJA Rita Productions, Blue Spirit Production, Gebeka Films, KNM

MEDENA ZEMLJA
Tamara Kotevska / dokumentarni / 90' / 2019. / Sjeverna Makedonija Medarica Hatidže živi s bolesnom majkom i pčelama u izoliranom makedonskom planinskom mjestašcu. Njihov težak, ali harmoničan suživot neočekivano uzdrma dolazak novih susjeda. Mnogobrojna i glasna obitelj predvođena beskrupuloznim pater familiasom Husseinom nastanjuje svoju kamp prikolicu pored Hatidžine kamene nastambe. Fascinantan film u kojem se ogleda suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegova nemilosrdna eksploatacija i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita.

NAGRADE Sundance Film Festival 2019. - Velika nagrada žirija, Nagrada za najbolju fotografiju i Posebna nagrada žirija, iste godine nominiran za Europsku filmsku nagradu u kategoriji najuspjelijeg europskog dokumentarca te 2020. nominiran za Oscara u kategorijama najboljeg dokumentarca i najboljeg stranog filma

REŽIJA Tamara Kotevska SCENARIJ Tamara Kotevska, Ljubomir Stefanov ULOGE Hatidze Muratova, Nazife Muratova, Hussein Sam KAMERA Fejmi Daut, Samir Ljuma MONTAŽA Atanas Georgiev GLAZBA Foltin PRODUKCIJA Apolo Media, Trice Films

SREDNJEMETRAŽNI I KRATKOMETRAŽNI FILMOVI

ČEKAJ ME
Damir Markovina / dokumentarni / 42' / 2021. / Hrvatska
Film prati dinamiku odnosa i mijenjanja obiteljskog autoriteta u obitelji koja iz osjećaja dužnosti svojoj najstarijoj pripadnici želi omogućiti dostojanstven kraj života, čak i kad ona to ne želi. Čekaj me je priča o odnosu između majke i kćeri u poznim godinama, trajno razdvojenih fizičkom granicom nastalom uslijed ratova na Balkanu, i o njihovom odnosu prema neizbježnoj smrti jedne od njih.

NAGRADE Dani hrvatskog filma 2021. – najbolja režija, Al Jazeera Balkans DOC Film Festival 2021. – najbolji film, Oktavijan za najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film 2022., Pula Film Festival 2022. – najbolji studentski film REŽIJA Damir Markovina SCENARIJ Damir Markovina KAMERA Damir Markovina MONTAŽA Elena Radošević PRODUCENT Damir Markovina PRODUKCIJA Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu

NAS DVA
Andrija Mardešić / igrani / 27' /2015. / Hrvatska
Kolovoz, pustoš u gradu, svi su na odmoru. Umjesto da uživa u ljetu kao njegovi prijatelji, Joško mora čuvati svoju nonu, koja se upravo vratila iz toplica. Dok pokušava izaći na kraj s čangrizavom bakom i nesnosnom vrućinom, ni sam Joško nije cimer za poželjeti.

NAGRADE Zagreb Film Festival 2015. – Kockice – Posebno priznanje, Festival mediteranskog filma Split 2016. – posebno priznanje u programu Ješke, Tabor Film Festival 2016. – najbolji film, Kratki na brzinu 2017.– najbolja režija; najbolji igrani film; Grand prix REŽIJA Andrija Mardešić SCENARIJ Andrija Mardešić PRODUCENTICA Dora Prpić KAMERA Ivan Zadro MONTAŽA Tomislav Stojanović OBLIKOVANJE ZVUKA Frano Homen SCENOGRAFIJA Luka Mimica ULOGE Roko Sikavica, Dara Vukić, Dunja Bovan PRODUKCIJA Kino klub Split

KUĆICA
Jakov Nola / igrani / 25' / 2019. / Hrvatska
Kućica je toplo i sigurno mjesto gdje Josip, netom rastavljeni muškarac srednjih godina, provodi predugo ljetovanje sa svojom majkom, daleko od grada i problema. Kućica je njegovoj majci dom, a njegovu nećaku vikendica na kojoj želi zaraditi.

NAGRADE Betina Film Festival 2020. – posebno priznanje za scenarij, Dani hrvatskog filma 2020. – Nagrada Jelena Rajković, Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva 2020. – Treća nagrada REŽIJA Jakov Nola SCENARIJ Jakov Nola KAMERA Frane Pamić MONTAŽA Ivana Perčinlić OBLIKOVANJE ZVUKA Marko Klajić, Tihomir Vrbanec GLAZBA Viktor Slamnig ULOGE Filip Nola, Ingeborg Appelt, Paško Vukasović, Rok Juričić PRODUCENT Danijel Popović PRODUKCIJA Akademija dramske umjetnosti (Zagreb) KOPRODUKCIJA Mohikanac

JEŽEVA KUĆA
Eva Cvijanović / animirani / 10' / 2017' / Kanada, Hrvatska
U bujnoj i raskošnoj šumi jedan vrijedan jež naučit će tri šumska razbojnika – vuka, medvjeda, divlju svinju, ali i lukavu liju – da na svijetu nema mjesta poput doma.

NAGRADE Međunarodni festival animiranog filma u Annecyju 2017. – Nagrada dječjeg žirija, KIKI Međunarodni festival dječjeg filma 2017. – Grand Prix, Festival mediteranskog filma Split 2017. – Nagrada publike za najbolji hrvatski kratkometražni film, Posebno priznanje, Dani hrvatskog filma 2017. – nagrada Oktavijan za najbolji animirani film; Najbolja glazba (Darko Rundek), Nagrada publike, Supertoon – međunarodni festival animacije 2017. – Grand Prix REŽIJA Eva Cvijanović SCENARIJ Eva Cvijanović ANIMACIJA Ivana Bošnjak, Thomas Johnson KOMPOZITING Mario Kalogjera KAMERA Ivan Slipčević MONTAŽA Eva Cvijanović, Iva Kraljević OBLIKOVANJE ZVUKA Olivier Calvert GLAZBA Darko Rundek GLASOVI Rade Šerbedžija (HR) / Kenneth Welsh (EN) / France Castel (FR) PRODUCENTICA Jelena Popović KOPRODUCENTICA Vanja Andrijević PRODUKCIJA National Film Board of Canada (CA) KOPRODUKCIJA Bonobostudio (HR)

KADA ODLUČIM KAKO ZAPOČETI, ZNAT ĆU I SVE OSTALO
Tomislav Šoban / dokumentarni / 9' / 2022. / Hrvatska

Kratki autobiografski film o stanu u kojem autor živi te o tajni koju skriva. Strukturiran od niza početaka ili uvoda, otkriva tko je prije njega živio u tom stanu, odnos koji ima prema njemu i gdje bi volio živjeti u budućnosti. Istodobno demistificira filmske postupke od kojih je sastavljen film. 

REŽIJA Tomislav Šoban SCENARIJ Tomislav Šoban KAMERA Tomislav Šoban MONTAŽA Tomislav Šoban OBLIKOVANJE ZVUKA Tomislav Šoban GLAZBA Matija Pekić SCENOGRAFIJA Tomislav Šoban PRODUCENT Tomislav Šoban PRODUKCIJA Kinoklub Zagreb 

IZ PERSPEKTIVE KUĆE - ZVUČNI ZAPIS ZA GLEDANJE
Kućni kolektiv / dokumentarni / 18' / 2022. / Hrvatska Audiovizualna biografija jedne kuće sazdana od političkih, socioloških i osobnih zbivanja u kući proteklih 80 godina. Zbog svoje višestrukosti i prilagodljivosti, ta kuća nikad nije bila samo građevina, objekt, zgrada, ona je prije svega bila središte društvenog života i dom - Kuća.


AUTOR I IZVOĐAČ Jerko Marčić DRAMATURGIJA Ivana Vuković KAMERA Dinka Radonić MONTAŽA Dunja Bovan STRUČNA SURADNICA Tea Truta PRODUKCIJA Kućni kolektiv

Filmovi nastali na Radionicama oko Kuće
JANKEC, 4' / K-FILES 8' / igrani filmovi / 2022. / Hrvatska
Kratkometražni igrani filmovi rezultat su edukativnog filmskog programa Radionice oko Kuće kojeg organizira Kućni kolektiv. Na radionicama održanima u lipnju 2022. šesnaest polaznika i polaznica pet su dana intezivno radili u 3 grupe.
Grupu Filmska režija vodio je redatelj Lovro Mrđen, Kameru i snimanje mentorirala je snimateljica Dinka Radonić uz stručnog suradnika Ivana Rajkovića i gostujuću predavačicu Anu Hušman. Voditeljica glumačke radionice bila je glumica Ivana Krizmanić.


POLAZNICI/E
Ellen Bogović, David Bogović, Lana Turčić, Ana Pleško, Tiana Vlaisavljević, Vid Petek, Dora Tupek, Klara Kralj, Ema Bašić, Zora Habajec, Tena Išek, Klara Ricijaš, Lana Firšt, Lea Kralj, Ema Sinković, Helena Tenčić

Kino pred Kućom 2021.

Niže se nalazi filmski program Kino pred Kućom iz 2021. godine

PROGRAM

ČETVRTAK 19.8.

20h: Kino nostalgija
Kino Otok, Ivan Ramljak / dokumentarni / 35' / 2016.
Poetski dokumentarac o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima tijekom druge polovice prošlog stoljeća. Šestero svjedoka vremena prisjeća se svojih omiljenih filmova i događaja vezanih uz gledanje i prikazivanje filmova koji su im obilježili živote.

21h: Nagrađivana drama s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi
Otac, Srdan Golubović / igrani / 120' / 2020.

Otac je priča o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film temeljen na stvarnom događaju prikazan je na brojnim svjetskim festivalima i ovjenčan nizom nagrada, između ostalog nagradom publike Zlatna vrata na Pulskom filmskom festivalu. U naslovnoj ulozi oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, za koju je nominiran za nagradu Europske filmske akademije.


PETAK 20.8.
20h: Hrvatski kratki filmovi / Predstavljanje platforme Croatian.film
Krhko, Tomislav Šoban / igrani / 23' / 2019.
Alma, mlada diplomirana glumica, prolazi niz glumačkih proba i projekata dok traži stan, a njezina najbolja prijateljica odlazi živjeti u Belgiju.
Angina pectoris, Filip Mojzeš / igrani / 18' / 2020.
Zoran živi ugodnim malograđanskim životom. Profesionalno je uspješan, financijski situiran i odgovoran je suprug i otac. No nesmotrena reakcija na iznenadan smrtni slučaj natjerat će ga da se suoči s posljedicama vlastitog (ne)djelovanja.
Sigurno mrtvi, Ivan Grgur / dokumentarni / 11' / 2019.
Koliko puta možeš umrijeti od straha prije no što zaista umreš? Ovaj film tragikomičan je prikaz svojevrsne Google-hipohondrije: od prve samodijagnoze i borbe s liječnicima do sasvim izvjesne skore smrti. U potrazi za službenom potvrdom vlastitih pretpostavki protagonisti postaju frustrirani, a lov na bolesti i sam postaje bolest.

21h: Komedija sa sjevera
Halla ide u rat, Benedikt Erlingsson / igrani / 101' / 2018.
Glavna junakinja Halla, uz dosadnu građansku egzistenciju, vodi i tajni život – ratuje s lokalnim industrijskim gigantom. Tijekom filma u scenama s glazbom pojavljuje se i bend koji tu glazbu izvodi, što filmu daje poseban šarm. Uz nagradu LUX Europskog parlamenta i nagradu SACD u Cannesu, ova islandska akcijska drama dobitnik je Nagrade publike na Zagreb Film Festivalu 2018.


SUBOTA 21.8.
20h: Obiteljski SF
Moj dida je pao s Marsa, Marina Andree Škop, Dražen Žarković / igrani / 75' / 2019. (uzrast 6+)
U jednom trenu život djevojčice Une se sasvim preokrene kada njenog djeda otmu vanzemaljci. U podrumu kuće slučajno otkrije da je djed i sam vanzemaljac čiji se brod davno srušio, a tu je ostao njegov pilot, mali mrzovoljni robot. Una i robot imaju manje od 24 sata da spase djeda i robota.

21:30h: Oscarom nagrađeni najbolji međunarodni film 2021.
Još jedna runda, Thomas Vinterberg / igrani / 117' / 2020.
Postoji teorija da bi se svatko trebao roditi s malom količinom alkohola u krvi te da umjereno pijanstvo otvara naše umove svijetu koji nas okružuje, smanjuje naše probleme i povećava našu kreativnost. Ohrabreni tom teorijom, Martin i njegovo troje prijatelja, svi srednjoškolski učitelji kreću u eksperimentiranje konstantne opijenosti kroz radni dan. Glavnu ulogu igra poznati danski glumac Mads Mikkelsen.


NEDJELJA 22.8.
20h: Šumska detektivska priča za najmlađe
Gordon i Paddy, Linda Hambäck / animirani / 66' / 2017. (uzrast 3+, sinkronizirano)
Šef policijske uprave, žabac Gordon, sprema se za mirovinu i mora pronaći novog pomoćnika koji će ga zamijeniti. Pametna mišica odličnoga njuha Paddy čini se kao idealan kandidat. Zajedno pokušavaju riješiti Gordonov posljednji slučaj, misteriju nestalih lješnjaka koju je prijavila lokalna vjeverica. Je li ih možda uzela lukava lisica?

21:15h: Pobjednici Tabor Film Festivala
In the Air Tonight, Andrew Norman Wilson / eksperimentalni / 10' / 2020.
U ožujku 2020., u jednoj kući na obroncima doline koji gledaju na znak Hollywooda, Wilson kreće razmišljati o Philu Collinsu i iskustvu jedne noći na autocesti na pacifičkoj obali. Na cesti je uz njega i žena koja je uključena na istu radio-frekvenciju, zaneseno pjeva “In the Air Tonight”.
Bijeli Božić, Josip Lukić / igrani,dokumentarni / 26' / 2020.
Gradski park – idealno mjesto za opuštanje.

Cockpera, Kata Gugić / animirani / 4' / 2020.
Kratka opera inspirirana Ezopovom basnom Dva pijetla i orao.

22h: Domaći dokumentarni kino-hit
Ljubav oko svijeta, Anđela i Davor Rostuhar / dokumentarni / 75' / 2021.
Anđela i Davor Rostuhar odlučili su medeni mjesec pretvoriti u jednogodišnje istraživanje odgovora pitanje – što je ljubav. Na putovanju su razgovarali s više od 200 ljudi u 30 zemalja na 6 kontinenata. Od dubokih amazonskih šuma i zabačenih sela na Himalaji, preko malih pacifičkih zemalja i afričkih slamova, sve do najvećih svjetskih metropola, ovaj dokumentarac prikazuje različite priče o ljubavi i braku, izazovima i borbama, usponima i padovima.

ULAZNICE

Ulaz je besplatan, a ulaznice će se dijeliti na ulazu u park sat vremena prije početka programa.
Program započinje 20h, a kako bi projekcije protekle u skladu epidemiološkim mjerama, apeliramo na posjetitelje da drže razmak, dezinficiraju ruke i čuvaju svoje zdravlje i zdravlje najbližih.

Ne zaboravite ponijeti svoje dekice, jastučiće ili štokrlin, klupčicu, što god vam je najudobnije za uživanje u filmovima!