Iz perspektive Kuće - zvučni zapis za gledanje

“Iz perspektive kuće - zvučni zapis za gledanje” audiovizualna je biografija jedne kuće sazdana od političkih, socioloških i osobnih zbivanja u kući proteklih 80 godina. Kuća je bila važno središte kotara i ispunjavala je razne funkcije, katkad po želji vlasnika katkad po potrebi zajednice.

Upravo zbog svoje višestrukosti i prilagodljivosti, ta kuća nikad nije bila samo građevina, objekt, zgrada, ona je prije svega bila središte društvenog života i dom - Kuća.

Audiovizualni rad nastaje kao svojevrsni nastavak i umjetnički komentar na arhitektonsku radionicu “Iz perspektive kuće” održanu prošle godine uz pomoć i veliku suradnju zajednice koja je Kuću koristila na razne načine u njezinim raznim fazama. Koristeći dokumentarne materijale prikupljene tijekom radionice, te tretirajući svoje doživljaje kuće i interpretacije njene povijesti jednako važnima, kreirali smo introspektivni radio feature koji se sluša dok se pogledom luta i pluta po Kući s namjerom da Kuću predstavimo onako kako je mi vidimo i onako kako bismo mi s njom živjeli.

Danas se ona zove Kuća Klajn, jedinstveni inkluzivni prostor boravka, kreacije i izvedbe, koji isto tako namjerava ostati dijelom zajednice, za zajednicu i sa zajednicom.

Autor i izvođač: Jerko Marčić
Dramaturginja: Ivana Vuković
Snimateljica: Dinka Radonić
Tehnička realizacija: Dunja Bovan
Stručna suradnica: Tea Truta
Produkcija: Jerko Marčić i udruga Kućni kolektiv

Premijerno prikazivanje dogodit će se u subotu 30.4. u 19h putem Youtube i Vimeo kanala Kućnog kolektiva-Kuće Klajn.

•Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH kroz Javni poziv za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe

Teaser

Publikacija Iz perspektive Kuće

Kao završetak našeg višemjesečnog rada u pripremi i realizaciji radionice koja se održala u svibnju 2021., objavljena je i završna publikacija.
Metodologija rada, istraživanja i rezultati sakupljeni su u dvojezičnoj publikaciji koja je dostupna online i u tiskanom izdanju.

Online verziju možete vidjeti i preuzeti na linku

Urednice 
Tea Truta
Sara Nasić

Grafičko oblikovanje
Tea Truta
Sara Nasić

Prijevod
Andrea Rožić

Vizualni identitet
Mate Rupić
Tea Truta

Izdavač
Kućni kolektiv 
Antuna Augustinčića 1, 49290 Klanjec


Publication From the House's Perspective

As a conclusion of the workshop held in May 2021, we have put together both online and printed publications with the methodology of work and its results.

Online version is available on the link

Editors
Tea Truta

Sara Nasić

Graphic design
Tea Truta
Sara Nasić

Translation
Andrea Rožić

Visual identity
Mate Rupić
Tea Truta

Publisher
Kućni kolektiv/The House collective
Antuna Augustinčića 1, Klanjec, Croatia

Uspjeli smo!

Nakon četiri dana intezivnog rada, promišljanja, istraživanja i kreiranja, prvi javni projekt u sklopu programa Dobro došli Kući je uspješno proveden.
Hvala svim sudionicima radionice Iz perspektive Kuće što su iz raznih perspektiva istražili, zapisali, mapirali, osmislili i prezentirali povijest, sadašnjost i budućnost Kuće Klajn.
Hvala svim partnerima, lokalnim i regionalnim i europskim institucijama, susjedima, Klanjčankama i Klanjčanima i prijateljima i kolegama koji su nas podržali i pomogli u ostvarivanju ovog projekta - Europska mreža kulturnih centara i Kreativna Europa, Krapinsko-zagorska županija, Grad Klanjec i Kulturni centar Klanjec, Društvo arhitekata Splita i Krajobrazovanje.
S ovim smo zaista posadili sjeme održivosti!
Umorni, ali s velikim osmijehom nastavljamo dalje - pripremamo tiskanu i digitalnu publikaciju te online prezentaciju metodologije rada i rezultata. 

We made it!

After intensive and creative four days, our first project from the program Welcome Home is done!
A big thanks to all the participants of the workshop From the House's Perspective who have researched, documented, created, and presented the past, present, and future of the House.
Big thanks also to all the partners, local, regional and European institutions, our neighbors and friends, and the whole community of Klanjec for supporting us and helping in the realization of the workshop - European network of cultural centers and Creative Europe, Krapinsko-Zagorje County, City of Klanjec and Cultural center of Klanjec, Association of architects Split and Krajobrazovanje.

We really planted the seed of sustainability with this one! Tired, but with a big smile on our faces we are preparing the final printed and digital publication and an online presentation of the methodology and the results.

Iz perspektive Kuće je istraživačko - kreativni projekt proveden u formi četverodnevne arhitektonsko - urbanističke radionice koja će se održati od 27. do 30. svibnja.
Osamnaest arhitekata iz raznih područja djelovanja istraživati će identitete Kuće kroz prošlost te prezentirati moguće modele upravljanja kroz odnos Kuće i zajednice. Projekt će rezultirati dokumentiranom izložbom o povijesti i budućnosti kuće kroz projektantske intervencije.

Prezentacija radova i javna diskusija održat će se u nedjelju 30. svibnja u 18 sati u Kući Klajn (Antuna Augustinčića 1, Klanjec).
Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže tijekom ova četiri dana i ispričaju nam svoje doživljaje i sjećanja vezana uz Kuću.

Projekt se provodi u suradnji s programom Seeds of Sustainability (SOS) Europske mreže kulturnih centara - ENCC, uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca i partnerstvo s Društvom arhitekata Split.